Primele declarații ale noului ministru rus al apărării. De ce a ales Putin un economist civil în locul lui Șoigu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Andrei Belousov, economist și fost vicepremier, propus duminică de preşedintele rus Vladimir Putin pentru postul de ministru al apărării în noul guvern, în locul lui Serghei Șoigu, a făcut luni primele declarații în faţa unei comisii parlamentare, relatează Reuters.

Andrei Belousov a fost propus ministru al apărării în noul guvern rus FOTO PROFIMEDIA
Andrei Belousov a fost propus ministru al apărării în noul guvern rus FOTO PROFIMEDIA

Belousov care nu are pregătire militară, a subliniat nevoia de mai multe beneficii pentru militarii ruşi, între care un mai mare acces la locuinţe, îngrijiri medicale şi beneficii sociale.

Potrivit presei oficiale ruse, el a subliniat că există prea multă birocraţie în ceea ce priveşte plata beneficiilor pentru personalul militar și că au existat probleme legate de locuinţe şi de îngrijiri medicale pentru militari.

„Cred că este o mizerie atunci când participanţii la operaţiuni militare speciale care se întorc în ţară sunt duşi de la instituţii medicale civile la spitale care sunt adesea pur şi simplu supraaglomerate. Această problemă trebuie rezolvată", a spus Belousov.

Comentariile lui Belousov par menite să le araye membrilor forţelor armate că le înţelege îngrijorările şi că va acţiona pentru a le îmbunătăţi condiţiile.

El s-a adresat comisiei de apărare şi de securitate a Camerei superioare a Parlamentului, Consiliul Federaţiei, ca parte a unui proces de confirmare pentru formarea unui nou guvern, după ce Putin şi-a început al cincilea mandat ca preşedinte la începutul acestei luni.

De ce a ales Putin un economist civil

Schimbările făcute în guvern de către președintele rus Vladimir Putin pare a fi triumful competenței asupra loialității: liderul de la Kremlin și-a înlocuit prietenul de pescuit, în post de 12 ani, cu cineva considerat pe scară largă ca fiind un tehnocrat competent, comentează CNN.

Alexandra Prokopenko, fost consilier al Băncii Centrale a Rusiei, a pus schimbarea de la vârful Ministerului rus al Apărării pe seama interconexiunii în creștere dintre războiul din Ucraina și economia Rusiei.

„Prioritatea lui Putin este războiul; războiul de uzură este câștigat de economie”, a scris Prokopenko într-o postare oe X . „Belousov este în favoarea stimulării cererii de mai mulți bani de la buget, ceea ce înseamnă că cel puțin cheltuielile militare nu vor scădea, ci mai degrabă vor crește”.

O astfel de mișcare are sens atunci când războiul din Ucraina este perceput drept o competiție între producătorii de armament din Occident, care furnizează Ucrainei muniție și echipament militar, și cei din Rusia.

Oficialii americani și NATO au admis că Rusia depășește masiv Occidentul în ceea ce privește producția de muniție de artilerie: estimările NATO privind producția rusă de apărare împărtășite cu CNN indică faptul că Rusia produce de aproximativ trei ori mai multe obuze de artilerie pe an decât produc SUA și Europa pentru Ucraina.

A avea un manager economic competent în fruntea ministerului apărării poate fi un atu pentru Putin, mai ales când Congresul SUA a dat drumul, în sfârșit, unui ajutor militar suplimentar pentru Ucraina și în timp ce Rusia continuă să facă progrese de-a lungul graniței de nord-est a Ucrainei. Dacă acest avans reprezintă un nou front pentru Rusia sau o încercare de a deturna forțele ucrainene din alte sectoare ale frontului, este încă incert, dar fapt este că pune mai multă presiune asupra Kievului, pe măsură ce aliații săi se grăbesc să livreze mai multe arme.

Numirea lui Belousov ar putea reprezenta și o curățenie la Ministerul Apărării, după ce în ultimele săptămâni, acesta a fost lovit de un scandal de corupție care a dus la demiterea și arestarea unui adjunct apropiat al lui Șoigu..

Prokopenko, care este unul dintre cei mai perspicaci observatori ai economiei ruse,  l-a descris pe Belousov ca fiind „foarte versat în chestiunile complexelor militar-industriale”, adăugând că el „întruchipează spiritul lui Stolipin”, o referire la premierul reformist Piotr Stolipin, care a fost în fruntea unui efort de revizuire și modernizare a economiei ineficiente a Rusiei după înfrângerea militară umilitoare de către Japonia în 1905.

Dar realitatea poate fi mai complexă. Putin l-a mutat la margine pe Shoigu pe postul de secretar al Consiliului de Securitate al Rusiei, ceea ce înseamnă că Shoigu nu este lăsat cu totul în afară.

Discuând despre noua numire a lui Șoigu, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că fostul ministru al apărării va rămâne conectat la chestiunile de producție militară. În schimb, gestionarea competentă a economiei de război este acum esențială: Peskov a remarcat că cheltuielile pentru apărare se apropie de 7% din PIB-ul Rusiei, aproape de nivelul observat în Uniunea Sovietică la mijlocul anilor 1980, când prioritățile militare și planificarea centrală au sugrumat economia de consum și inovația tehnologică.

„Astăzi, pe câmpul de luptă, câștigătorul este cel care este mai deschis către inovație”, a spus Peskov într-un apel cu reporterii duminică. „Și, prin urmare, este firesc ca în stadiul actual, președintele a decis ca Ministerul rus al Apărării să fie condus de un civil.”

Numirea unui civil la ministerul apărării nu semnalează, așadar, o abordare mai puțin dură a războiului din Ucraina. De pildă, generalul Valeri Gherasimov, șeful Statului Major al Rusiei și unul dintre arhitecții invaziei pe scară largă a Ucrainei, rămâne în funcție, în timp ce eșaloanele superioare ale puterii rămân dedicate brandului lui Putin de conducere personalistă – și obiectivului său de a subjuga Ucraina.

Obiectivul principal al lui Putin este de a spori capacitatea statului de a sprijini nevoile militare mai eficient, în timp ce majoritatea elementelor „structurii” existente vor rămâne intacte”, a scris pe X observatoarea Tatiana Stanovaia, fondatorul și CEO-ul  grupului analitic R.Politik.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite